Hækken

Han hader min hæk. Jeg ser, at han går tæt op ad den, frem og tilbage, for at provokere mig og jeg tænker: få dog et indhold i tilværelsen. Få din egen hæk, tænker jeg.

En dag, da jeg vågner klokken syv, som jeg plejer, er hækken væk. Den er skåret helt ned til jorden og er fuldstændig barberet væk. Man må lade ham – hækkeaffaldet er ryddet væk, helt pertentligt og jeg kan se, at han er begyndt at opføre et lille træhegn i stedet. Nydeligt. Alt sammen nydeligt.

Jeg sukker dybt. Al den småborgerlighed.

Så begynder mit projekt. Inde på min egen grund, inden for skel står en gammel, sejlivet buksbom. For ikke mange dage siden fik jeg et syn vedrørende den buksbom. Jeg så en mand, foroverbøjet med røven i vejret mod min nabos grund. Jeg er således den, der tænder sin hækkeklipper denne solsvedne morgen, hvor solen endnu engang gløder med alt for høje UV-værdier. Filterkuplen aktiveres og jeg beskyttes af et mørkt net, der skæmmer synet af himmelen. Det bliver ved med at ærgre mig.

Så begynder jeg at klippe. Da jeg er færdig, beundrer jeg mit værk. Buksbommanden har fået en flot, stor numse, der med veldefinerede baller, viser min nabo, hvad jeg mener om hans hegn og min skamferede hæk. Min nabo kommer ud, lige som jeg er færdig og han ser virkelig sur ud. Jeg smiler til ham.

Jeg går hen til kuplens kant inde på min egen grund og ser ud i atomørkenen. Disse celler blev bygget som forsøgsstationer til at kunne dyrke grønt. Gigantiske anlæg blev knyttet til dem for at rense vand for stråling og anlæggene virker. Endnu. For står de af, er vi dødsens. Der er ikke flere gammastråler i luften – til gengæld brænder solen nådesløst gennem det værdiløse ozonlag og kan give alvorlige forbrændinger på under tre sekunder.

Men her lever vi vores liv med planter og små haver. Vi får tiden til at gå, for vi elsker begge vore haver. Min nabo har længe ment, at vi kan nøjes med at have en have. Og jeg ved, at han siger det for at komme i bukserne på mig. Men han har selvfølgelig ikke meget at give sig til. Gid han ville passe sig selv.

Solen bevæger sig hen over himmelen. Som altid.

Indlæggets ændringer. Klik for detaljer:


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/spidsblyanten.dk/public_html/dennyeskriveskole/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

4 thoughts on “Hækken

 1. Hej Dorte

  Den her tekst kom helt bag på mig, for det at vi pludselig befinder os i det dystopiske, havde jeg ikke set komme. Det giver en ekstra dimension, der set i bakspejlet gør teksten meget dybsindig. Det er meget overraskende at sætte hverdagstrivialiteter ind i den sammenhæng, og det har en yderst dramatisk effekt! Godt lavet!

  Selvom jeg normalt elsker billeder, synes jeg også at dit foto afslører for meget af handlingen på forhånd (også selvom det så viser sig ikke at være den egentlige handling), så jeg tror måske, at teksten kom mere til sin ret med et mere nøytralt havefoto e.l. (Men det er så absolut ingen kritik af teksten, men mere hvordan billedet farvede læsningen.)

  Og så undrer det mig lidt, at det viser sig at naboen gerne vil i bukserne på din HP, for egentlig syntes jeg, at det ville være nok med drillerierne naboerne imellem. Eller også kunne du måske bygge lidt mere op til den drejning, for det er lidt som om den kommer helt ud af det blå. Nå, men det var bare som jeg oplevede det, og det kan sagtens være, at andre har helt andre opfattelser. Så brug det, hvis du kan!

  Tak for en god læsning med en yderst spændende tvist 🙂

  Mange hilsener

  Nana

 2. Finn Wilkens says:

  Jeg vil også gerne slå et slag for at slette billedet, for din tekst ville have været endnu mere overraskende, hvis hækelementet var skjult fra starten.
  For det er en god historie, hvis overraskende fremtidsdrejning sætter flere skibe i søen, end jeg som læser umiddelbart havde forventet.

 3. Anne says:

  Hej Dorte
  en skræmmende og alligevel morsom historie. Jeg synes det er synd at du har placeret billedet i toppen, så ved man ligesom hvad histórien handler om og det virker på mig som om at det trækker den egentlige stemning ud af historien, også fordi billedet ikke tillader mig som læser at danne mit eget billede. Der er en sætning jeg ikke forstår: “Min nabo har længe ment, det vi kan nøjes med at have en have. ” mangler der et “er”?.
  Men beskrivelsen af arbejdet synes jeg er rigtig fed og langt henne i historien troede jeg at vi talte om en mand, men din hp er vel kvinde? eller er naboen bøsse?
  Tak for historien,
  Anne

 4. Nina Sander says:

  Kære Dorte

  Sikke et skift i stemning. Det havde jeg ikke set komme.
  Meget flot ramt og temmeligt dystopisk. Man tror det er villaidyl, men så er det femtidsundergang. Og mennesket har ikke forandret sig en tøddel. Målet er stadig at nedlægge en dame, og, i mangel af bedre, en hæk. Jeg nød læsningen. Skiftet gav mening.

  Kh
  Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.