Niels E. Nielsen, Narrens drøm

Uddrag af bogen

“Iøvrigt tror jeg, et nyt begreb er ved at opstå i ikke-europæernes bevidsthed. Kommentatorerne bruger næsten ikke mere navnet Europa. De taler om Zone O.”

Zone O? De sad og smagte på ordet. Zone O –

“Jeg tror, at navnet må forstås som ‘ikke-eksisterende område’,” sagde Gnisten skarpsindigt. “Halvt tvunget af omstændighederne er verden ved at realisere en tanke, som en vis Rapacki fremsatte i 1950’erne: Gøre de farligste europæiske områder til en afmilitariseret og neutral zone mellem Øst og Vest. Nu er denne idé unægtelig virkeliggjort! Endda mere effektivt end selv Rusland turde foreslå. Zone O danner et næsten 2000 km bredt, omtrent folketomt område fra Nordkap til den Persiske Havbugt.”

København 1969. Byen er tømt efter en evakueringsordre, udført på storskærme i hele byen.

“Det var hysterisk.” konstaterer forfatteren tørt. ” Men det var en logisk følge af tyve års atom-nervekrig. – Inden nogen fik trykket på en eneste affyringsknap, var samtlige byer på Europas fastland forvandlet til epileptiske krøblinge.”

Men atomkrigen finder aldrig sted. Blot tømmes Europa for mennesker, elektricitet og infrastruktur.

Herefter følger vi den overforsigtige, handlingslammede Andreas og hans familie i et post-apokalyptisk København og det udvikler sig hurtigt til en tragedie. Som andre postapokalyptiske fortællinger udforsker også denne historie det moderne menneske og dets reaktion på en ikke-eksisterende civilisation. Der udbryder lynhurtigt lovløshed og en daglig kamp for at skaffe mad og bare overleve. Andreas får sin egen konflikskyhed sat på spidsen, da en karismatisk tidligere lærer med tvang samler de resterende københavnere i arbejdslejr og præsenterer dem for en forskruet fremtidsvision…

Temaet og udviklingen af historien er velkendt, men forfatteren bruger helt enkle virkemidler og får sit budskab fuldstændig glasklart igennem. Han skriver et smukt og formfuldendt dansk, hvilket er forfriskende, og bogen er kort – hurtigt og nemt læst uden at det er en knaldroman.

Jeg er simpelthen faldet over en lille, litterær perle, begået af en dansk forfatter.

Han var desuden et meget produktiv forfatter, som udgav en roman om året. Læs mere om Niels E. Nielsen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.